Levesek
2005.09.22. 11:42
Kposztaleves
1/2 kg sertshsbl prkltet fznk. Amikor mr hromnegyed rszben puha, hozzkevernk 3/4 kg savany kposztt s 25 dkg karikra vgott fstlt kolbszt, s kszre fzzk. Tlalskor zls szerint tejfllel lentjk.
Borleves
Hozzvalk:
- 1/2 liter fehrbor,
- 6 dl vz,
- 2 tojssrgja
|
- 10 dkg porcukor,
- fahj, citrom s narancshj reszelve.
|
Elkszts: Tojsok srgjt elkeverjk a cukorral, beletesszk a fszereket, felntjk a borral, s a vzzel, majd kis lngon llandan keverve, hogy a tojsok ssze ne fussanak, forrsig melegtjk. Ekkor levesszk a tzrl, s nhny percig tovbb keverjk a habvervel, mg j habos nem lesz. Csszkben tlaljuk.
Halszl
Hozzvalk:
- 8-10 szelet ponty
- 50 dkg keszeg, krsz
- 50 dkg egyb hal (harcsa, sll, busa...)
- 1-2 pontyfej
- Haltej, ikra
- Csont s uszonyok
|
- 2 halszlkocka
- 4 fej hagyma
- s
- rlt paprika
- 1 paradicsom
- 1 zldpaprika
|
A hagymt a fazkban kevs olajon megproljuk, majd belerakjuk az sszes halat, csontot s uszonyt, a pontyszeleteket s az ikrt kivve, s 2,5 liter vzzel felengedjk. A paradicsomot s a paprikt nhny darabra vgjuk, a halszlkockkkal egytt a fazkba rakjuk s sval, paprikval zestjk. Kt ra fzs utn az egszet tbbszr tpaszrozzuk, majd az gy kapott levet jra felforraljuk. Az elre besztt halszeleteket, a haltejet s az ikrt belefzzk, s ha kell, zls szerint zestjk.
Aszaltszilva leves Hozzvalk: 1/2 kg magozott aszalt szilva 1 db fahj 3-4 szegfszeg dinyi vaj 2 dl tejfl 50 g liszt csipetnyi s
Az aszalt szilvt 1 l vzben a fszerekkel puhra fzzk. (Ha tbbet szeretnnk kszteni, arnyosan nveljk a fszeradagokat!) A liszttel s a tejfllel behabarjuk, majd hozzadjuk a vajat! Melegen tlaljuk! (www.vegetarianus.hu)
|