Karácsonyi tárgyak, ajándékok - saját kezűleg
A saját készítésű ajándék vagy dísz nemcsak olcsó, hanem sokkal személyesebb, mint a készen vásárolt ajándék. Arról nem is beszélve, hogy tudományosan bizonyított tény, hogy a kreatív tevékenységek aktivizálják a boldogsághormonokat. Örömet okozunk másoknak és saját magunknak is, ha a karácsonyfa alá olyan ajándékok kerülnek, amelyek a mi kezünk munkáját dicsérik.
Adventi naptár saját kezűleg
Adventi naptárt könnyen készíthetünk november végén, még az adventi időszakot megelőzően. Tojástartó kis rekeszeiből és gyufásdobozból is összeállíthatjuk, lényeg, hogy 24 legyen belőle. Ha az előbbit választjuk, a tetszőleges színre lefestett kis tojástartó-rekeszek tetejére vágjunk méretben passzoló kartonpapírt. Ezeket is fessük le, majd számozzuk meg 1-től 24-ig. Miután megszáradtak, töltsük meg a kis rekeszeket cukorral, meglepetéssel, üzenettel, majd ragasszuk le a papírkörrel. A 24 különálló darabot ráragaszthatjuk egy papírtálcára szorosan egymás mellé, vagy a karton fedelekre egy hosszú zsinórt is ragaszthatunk, mely összeköti a napokat.
A gyufásdobozzal hasonlóan járunk el, azzal a különbséggel, hogy praktikusabb csomagolópapírral bevonni a dobozkákat.
Tolltartó
Kevés pénzből, pillanatok alatt el lehet készíteni ezt a ceruza- és tolltartót. Nem kell hozzá más, mint egy befőttesüveg, spárga, szalag és pillanatragasztó. A spárga végét odaragasztjuk az üveg alsó részére, amikor az üveget körbetekertük, ismét rögzítjük a spárgát. Lehet dekorálni szalaggal, esetleg festhetünk rá textil- vagy dekorfestékkel.
Mécses
Ez a gyönyörű mécses nagyon hasonlít a jeruzsálemi gyertyára, de előnye, hogy örökké tart. Akár egy vastagabb falú vizespohárból vagy egy befőttesüvegből is el lehet készíteni. A különböző színű hőre keményedő gyurmákból vékony kígyókat gyúrunk, az egyik gyurmadarabot lelapogatjuk úgy, hogy mindenhol ugyanolyan vékony legyen. A kígyókat (hármat-négyet) beletekerjük a gyurmapalacsintába, úgy, hogy ne érintkezzenek a kígyók egymással. Az így készült vastagabb rudat tapétavágóval vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket egymás mellé feltapasztjuk az üveg oldalára. A befedett üveget kisütjük a sütőben. Vigyázni kell, nehogy túlságosan megégjen a gyurma!
|