Almatorta
- 2005.09.22. 11:52
Almatorta
Hozzvalk:
A tltelkhez:
- 5 alma
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vanlis cukor
- 1 dl citroml
- 1/4 l tej
- 1 dl tejszn
- s
- 1/2 dl Calvados vagy rum
- 1 vanliard
- 2 tojssrgja
- 1 dl tej
- 30 g finomliszt
A tszthoz:
- 8 tojs
- 20 dkg cukor
- 30 dkg darlt mogyor
- 5 dkg tkezsi kemnyt
A bevonathoz s a dsztshez:
- 40 dkg marcipnmassza
- 15 g porcukor
- 10 dkg srga, piros marcipn
(A marcipnt sznezhetjk telfestkkel is.)
Elektromos habvervel verjk 2-3 percig a tojsokat lassan adagolva a cukrot. Keverjk a mogyort s az tkezsi kemnytt a felvert tojsokhoz. ntsk bele a tsztt egy kivajazott, kilisztezett stformba, majd 170 fokra elmelegtett stben sssk kb. 1 rn t.
Az almkat vgjuk apr darabokra, 10 dkg cukor, a vanlis cukor s a citroml hozzadsval proljuk 5-6 percig, vgl keverjnk bele egy kis Calvados-t vagy rumot.
Egy ednyben melegtsnk tejet, tegynk bele egy kis cukrot, egy csipet st s a vanliarudat, de vigyzzunk fel ne forrjon. Ha a tej mr meleg, vegyk ki a vanliarudat, kaparjuk a tejbe a kzept. Keverjk ssze a tojssrgjt, a kemnyts lisztet s a tejsznt, majd ntsk bele a meleg tejbe s fzzk krmm az egszet. Ha a krm kihlt, keverjk a prolt almhoz.
A kihlt pisktalapot vgjuk kt lapp s tltsk bele az alms krm felt, a maradkot pedig kenjk a tetejre.
A marcipnmasszt s a porcukrot gyrjuk ssze s nyjtsuk vkonyra, majd bortsuk be vele a tortt. Hajtsuk le a szleit az oldalra, vgl vgjuk krbe a torta aljn.
Dsztsnek a piros-srga marcipnbl kszthetnk csillagokat, almkat s porcukorral meghintve tlalsig a htbe tesszk.
|