Diós, Mákos bejgli
2005.09.22. 11:54
Diós, mákos beigli (négy rúdhoz)
Hozzávalók:
- 90 dkg rétesliszt
- 15 dkg porcukor
- 2 egész tojás
- 40 dkg margarin
- 2 dkg kevés tejben feláztatott és kissé megkelesztett élesztő
- csipetnyi só, és annyi tejföl, amennyit a tészta megkíván
A hozzáválókat jól összedolgozzuk és négy egyenlő részre osztjuk. A tésztát a sütés előtti este állítjuk össze és reggelig letakarva állni hagyjuk. Másnap a tésztát téglalap alakúra kinyútjuk. Megkenjük baracklekvárral és az előre elkészített töltelékkel. Ezután összetekerjük. Tepsibe rakjuk és egy fél órát pihentetjük. A tetejét megkenjük tojássárgájával, sütés előtt mégegyszer tojásfehérjével, hogy szép fényes legyen. (sütési idő: kb. 45-50 perc)
Diótöltelék: (két rúdba)
45 dkg darált dióhoz hozzákeverünk 20 dkg kristálycukrot, kevés rumot, mazsolát, reszelt citromhéjat, egy csomag vaníliás cukrot. Kevés vízzel összekeverve felfőzzük (2-3 percig).
Máktöltelék: (két rúdba)
40 dkg darált mákhoz tegyünk 20 dkg kristálycukrot, mazsolát, reszelt citromhéjat, egy csomag vaníliás cukrot. Vízzel felfőzzük.
Jótanácsok:
Mindkét esetben vigyázzunk a víz hozzáadására, nehogy a töltelék túl híg legyen. Éppen csak annyi kell, hogy kenhetővé váljon. A tésztát csak akkor töltsük meg, ha a töltelék teljesen kihűlt.
|